Runoutta ruokapöydässä

Jotkut saattavat pitää sitä pelkkänä ruokana. Toiset sanovat, etteivät voi elää ilman sitä.

Se häikäisee, hämmentää ja jättää unohtumattoman vaikutelman. Se on tietenkin kaviaari!

Useimmat ihmiset eivät nauti kaviaaria nälkäänsä, vaan siirtyäkseen toiseen maailmaan. Maailmaan täynnä hienoja perinteitä ja intensiivisen nautinnon hetkiä.

Näille ihmisille kaviaari on intohimoinen rakkaussuhde itse elämään. Se on runoutta ruokapöydässä. Eliksiiri täynnä rakkautta ja romantiikan arkkitehti. Se synnyttää keskusteluja ja luo eleganssia, kauneutta ja taikuutta.

Venäjän ja Iranin aateliston vuosisatoja suojelema kaviaari säväyttää kaikkia. Silmät laajenevat jännityksestä, kun sen nimi mainitaan. Mikä sitten teki näistä pienistä mustista kuultavista helmistä hienostuneisuuden symbolin, todistuksen menestyksestä ja luksusherkkujen kiistattoman kuninkaan?

Nämä viettelevät pikkuhelmet, jotka värähtelevät kielellä kuin kalaisat samppanjakuplat, tulevat vain yhdestä lajista. Ne ovat suolattuja sammenmunia (tai mätiä). Ja vain sammesta.

Subtrooppisten, lauhkeiden ja subarktisten jokien, järvien ja rannikoiden syvyyksien sammet ovat jo yli 250 miljoonan vuoden ajan olleet arvokkaimpia kaikista luonnonvaroista.

Nykyisin kaviaarin rakastajat voivat nauttia tästä herkkujen herkusta hyvällä omallatunnolla. Kasvatettu sampi tuottaa kaviaaria kestävästi.

Kaviaarin historia on tarina yhdestä poikkeuksellisimmasta herkusta, jota on koskaan tarjottu rikkaiden ja kuuluuksien pöydissä. Ja niin myös tänään. Vielä ei ole toista herkkua, joka vaikuttaa samalla tavalla kuin kaviaari – valaisee tunnelman huoneessa, luo iloa ja odotusta.